miercuri, 23 noiembrie 2011

Maestrul Philipp Bayer despre bazele fundamentale ale Ving Tsun-ului

Se începe cu prima formă, subiectul principal al căreia este cotul. Ideea utilizării cotului trebuie să fie explicată iarăşi şi iarăşi, este important de gîndit la ea atunci cînd se execută forma.

Dan Chi
Urmatorul pas este Dan Chi (exercitiul cu un brat) - trebuie de stat la asa distanta unde unul nu-l poate atinge pe celalalt, dar nici prea departe. La aceasta etapa de asemenea cotul este cel mai important subiect. Bratele ambilor parteneri nu executa nici o presiune in nici o directie. Lovitura de palma este din cot. Partenerul executa Jam Sau, unde cotul merge interior si in jos, dar palma nu se coboara! Partenerul care a atacat cu palma lasa sa fie redirectionat si se opreste dupa destinderea totala a bratului un pic indoind cotul. Partenerul executa lovitura de pumn cu cotul in jos pina la extinderea totala, celălalt face Bong Sau, rotatia fara mari schimbari in pozitionarea incheieturii palmei.

Următorul exerciţiu - Poon Sau
După ce Dan Chi este efectuat fără greşeală, coordonarea a doua brate nu mai reprezinta o problema. Cel mai important lucru este schimbul de fortă. La aceasta etapa trebuie de antrenat structura in corp, astfel ca sa creăm un bun partener. Urmatoarea etapa este schimbul liber de brate fara a pierde schimbul de forta cu partenerul. Daca te antrenezi regulat 8 ore pe saptamina, nu ar trebui sa depaseasca 3 luni.

Intrebare de la Eric Lornz lui Philipp Bayer:
Are sens de inceput Chi Sau cu un elev care nu poate face bine Dan Chi ?

PB: Fara Dan Chi este foarte dificil sa incepi Poon Sau sau mai ales Chi Sau... oricind sunt exceptii, dar aceasta e foarte si foarte rar.

Antrenamentul cu perna de lovit
Cind cotul s-a dezvoltat in directia cuvenita prin intermediul lui Siu Lim Tau, Dan Chi si Poon Sau, trebuie de inceput antrenamentul cu perna de lovit, in asa mod ca forta de impuls sa actioneze in linia de forta (cot, sold, picior, talpa). Prin antrenamentul cu perna de lovit corpul primeste un raspuns care imbunatateste semnificativ forta loviturii. Loviturile nu trebuie sa fie “aruncate”, ci trebuie sa vina din cot si bazin. Greseală deseori intilnita  -  lovituri din partea de sus a corpului.

Chum Kiu şi Mok Jan Jong
Daca Poon Sau este bun se incepe studiul de Chum Kiu. Eu predau pina la ultima lovitura de picior, nu o divizez in 3 parti. Rotatiile corpului, intoarcerile cu Bong Wu, sincronizarea lui Jut si Pak, pasi si rotatia lui Bong Sau.

Părţile importante în Chum Kiu
De la inceput, prima idee a noastra este: lantul fortei de la podea spre lovitura de pumn. Utilizeaza soldurile in pivotarile la 180 de grade, si urmareste pozitia talpilor. Rotatii rapide, ceea ce inseamna rotatii puternice in jurul axei corpului, pentru a antrena echilibrul care este necesar in timpul schimbarii directiei. Bong si Wu Sau trebuie sa devina o unitate, in asa mod ca lovitura sa fie posibila atunci cand executam Bong Sau (Kwan Sao).

Prin intermediul pivotarilor explozive in jurul axei  se vor produce forte mari de viteza (cinetice). Poate aparea supraextinderea bratelor. Nu uitati de cot. A 2 forma are multe posibilitati de a minimiza aceste greseli. Dar fara manechinul de lemn aceasta nu va fi suficient. Sincronizarea miscarii a primei lovituri cu Jut sau Pak explozive, impreuna cu pozitia cotului si inaltimea bratelor este deja incluă in primele miscari a formei Chum Kiu.

Intrebare lui Philipp Bayer:
Ce aveti in vedere referitor la perna de lovit? Aveti in vedere perna de perete sau lucrati si cu pernutele de brate odata ce Poon Sau este bun? A lovi de la distante neavantajate (incorecte), ceea ce se intimpla des la antrenamentul cu pernutele, dupa cum pot observa, mai ales in Chum Kiu? Ce aveti in vedere prin aruncarea loviturii ? Că tinta este impinsa (cu partea de sus a corpului) dupa ce contactul cu pumnul este stabilit?

PB: Eu am in vedere perna de perete. Este greu de crezut ca in Ving Tsun persoana in mare parte doar arunca pumni in aer. O sumedenie de lovituri in lant doar in aer. Daca te gindesti de cite ori noi nu lovim in realitate (ceea ce este logic, in final), suplimentar loviturile din forme, poti calcula cit de putin intelegi depre lovitura. A executa o lovitura in forma pentru a defini si a mentine modelul loviturii in creier – este un lucru – si a utiliza modelul in realitate este alt ceva. Este nevoie de corp si suflet, altfel vor ramine doar "castele" in aer.

Ieri a venit la mine o persoana care a practicat Vin Tsun de 5 ani, si la drept vorbind, nici nu poate provoca durere unei muste. El nici nu-si dadea seama de asta. Macar cineva este constient, toti care se antreneaza intr-un club de box, si se antreneaza la maximul puterilor lor, pot lovi – de ce? Exact, ei lovesc in saci si oriunde in alt ceva, si lovesc in realitate! Corpurile lor au invatat sa dezvolte muschii nesesari pentru a dezvalui forta si chiar mai mult, ochii au invatat simtul distantei  - doar prin practica!

Cunoasteti joaca Lat Sau Jik Chung. Investiti mai mult timp in acest exercitiu, avanseaza si cite o data practica o saptamina doar loviturile. Lat Sau Jik Chung pentru a dezvolta mai multa precizie si energie initiala. Garantat, daca vei face, vei obtine. Ok, de ajuns cu importanta antrenamentului cu perna de perete.

Întretăierea liniei:
Este unul din obiectivele care se vor împregna in corp prin antrenamentul cu manechinul de lemn, Chi Sau, si a doua forma (Chum Kiu). Una din marele probleme in lupta este sa reusesti sa urmaresti adversarul fiind in siguranta. Acela care nu are principiul de taiere de linie in “single” lui este in pericol de a intra in atacurile adversarului care se retrage, odata ce il urmaresti – dar nu il restrictionezi, respectiv nu esti apt de a micsora imediat distanta. Acum am aflat ca in Ving Tsun cauti si vrei sa controlezi piciorul adversarului. Exact acesta este primul pas in nefiinta. Prin intentia de a te lipi de piciorul adversarului te restrictionezi prea mult... cine vrea sa controleze totul va pierde de fapt totul.

Daca cineva vrea sa antreneze corect tehnica de deplasare , exista deja suficiente metode in Ving Tsun. Doar voi numi cateva. Aproape toate sectiunile, in afara de sectiunile cu lovituri de picior, antreneaza deplasarea. Incearca tot timpul sa intri cu forta in piciorul manechinului de lemn, exact cu aceeaşi forta ca si bratul. Rotatie completa cu soldul. Intotdeauna gindeste ca intregul corp trebuie antrenat, adica tot corpul trebuie sa ajunga ca o unitate compacta. Sa exersezi  zilnic primele 5 parti este foarte important, chiar daca o faci doar o data sau de doua ori.

Urmatoarea este partea in Chum Kiu (deplasarea in lateral cu Bong/Wu), aici iarasi totul se finiseaza instantaneu, adica pasul, Bong Sau si Wu Sau trebuie sa fie unitar. Trebuie sa stii ca Bong Sau si Wu Sau se execută in aceeasi directie, nu Bong inainte iar Wu inapoi.

Suplimentar, Wong mi-a predat acest pas in exercitiile foarte dragi mie, Chi Sau si Lop Sau. El se misca brusc in lateral cu o slaba lovitura intr-o parte. Eu trebuia sa intru cu Jut, lovitura de pumn si pas de intretaiere. In asa mod vei scapa de reactia “naturala” a unui brat de a evada de la lovitura, si doar sa fugi dupa el, si in acelasi timp dezvolti atentia care este necesara pentru a ataca si nu doar de a te apara. Odata ce vei deveni suficient de rapid  si vei reusi la timp, vei deveni mai sigur in ceea ce faci. Dupa ceva timp, aceasta practica de deplasare se implementeaza in aproape toate exercitiile automat, fara gindire.

Philipp Bayer

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu