sâmbătă, 5 martie 2011

Interviu cu maestrul Philipp Bayer

Interviu cu maestrul Philipp Bayer (PB), preşedintele Asociaţiei Europene de Ving Tsun Kung Fu, elev al maestrului Wong Shun Leung:

D: Domnule Bayer, cum aţi inceput să vă antrenaţi Wing Chun şi cine a fost primul antrenor al dumneavoastră?
PB: Am început să mă antrenez în Germania cu linia lui Leung Ting, numită Wing Tsun, însă după o scurtă perioadă de timp am trecut la Wong Shun Leung pentru metoda lui de luptă şi modul său de gîndire.

D: Cum aţi ajuns să-l intilniţi pe Sifu Wong Shun Leung?
PB: Întîmplător, un proprietar al unui magazin de articole pentru arte marţiale mi-a dat adresa lui zicîndu-mi: "Dacă vrei sa înveţi un Ving Tsun adevărat, atunci trebuie să te adresezi la această persoană".

D: Care sunt caracteristicile particulare ale Ving Tsun-ului lui Wong Shun Leung?
PB: Ai doar obiective clare în faţa ochilor tăi ... , nimic mistic, fără secrete, doar mult lucru dur, fără joacă de-a Wing Chun, doar luptă.

D: Care sunt conceptele principale ale acestei arte marţiale?
PB: Antrenarea comportamentului şi a gîndirii corecte pentru luptă, antrenarea şi dezvoltarea forţei loviturii, a strategiei de luptă, a echilibrului şi a coordonarii mişcărilor. Găsirea şi utilizarea oportunităţii, timingului, de a rezolva problema în cel mai simplu şi direct mod cu putinţă într-o luptă. Şi dezvoltarea multor altor calităţi de luptă necesare pentru a supravieţui într-o incăierare.

D: Care este corelaţia dintre Chi Sau şi lupta reală?
PB: Pentru a ne antrena şi a ne îmbunătăţi calităţile de luptă în Ving Tsun avem nevoie de un exerciţiu deosebit executat cu partener care ne permite să ne îmbunătăţim multilateral calităţile combative. Acest exerciţiu se numeşte Chi Sau. Chi Sau este o cooperare reciprocă între parteneri. Dacă nu există cooperare atunci exerciţiul devine neproductiv, fiind doar o iroseală de timp şi efort. Chi Sau reprezintă un exerciţiu foarte bun pentru a te ajuta să-ţi atingi scopul dorit, şi pentru acest fapt noi îi acordăm atîta atenţie si efort (pînă la 90% din antrenament), dar totuşi reprezintă doar o verigă între forme si sparring, care ne serveşte să dezvoltăm ideea Ving Tsun-ului.

D: Care este părerea Dvs despre utilitatea implementării altor stiluri de arte marţiale, de exemplu Ju Jitsu, în interiorul Ving Tsun-ului?
PB: Pentru a putea utiliza corect si eficient ideea Ving Tsun-ului în luptă, ai nevoie de foarte mult antrenament dur, şi respectiv nu îţi ajunge timp şi forţă suficientă pentru alt ceva.

D: Care sunt tipurile de deplasări utilizate în Ving Tsun?
PB: Există doar un tip de deplasare, care încearcă să întretaie linia de atac a adversarului, pentru a-i intercepta atacul.

D: Manechinul de lemn are 108/114 mişcări, care sunt regrupate în câteva secţiuni. Care este scopul utilizării acestor secţiuni?
PB: Ca şi Chi Sau şi multe alte exerciţii utilizate în antrenarea unui comportament corect într-o luptă, noi utilizăm manechinul de lemn. Multe din secţiunile la manechin doar antrenează poziţionarea corectă a şoldurilor pentru arma principală în Ving Tsun – pumnul. Însă la el mai îmbunătăţeşti şi coordonarea şi sincronizarea între mâni şi picioare pentru a folosi întreaga structură corporală în lovitură. De asemenea, se antrenează bine deplasările...

D: Vă rog să-mi explicaţi conceptul de utilizare a structurii corporale în Ving Tsun.
PB: O lovitură bună nu vine doar din braţ, ci are nevoie de întregul corp. În Chi Sau noi creăm o structură perfectă pentru lovitură, atunci cînd suntem capabili la un schimb de forţă cu partenerul. Calitatea schimbului de forţă şi este cheia creării unei structuri corecte.

D:  Care este structura obişnuită a antrenamentului de Ving Tsun?
PB: Elevii mei încep cu exersarea formelor pentru crearea şi menţinerea ideei corecte. Apoi începem să antrenăm arma principală.

D: Ce părere aveţi despre competiţiile de Chi Sau?
PB: Nici nu mă pot gîndi la una ca asta!

D: Ce părere aveţi despre exerciţii suplimentare Ving Tsun-ului, cum ar fi alergarea pentru rezistenţă, sau ridicarea greutăţilor pentru forţă?
PB: În Ving Tsun înveţi să găseşti rapid punctele tale slabe şi ce trebuie să faci pentru a le corecta şi îmbunătăţi. Alergarea nu este un lucru rău, însă pentru o formă bună de luptă ai nevoie de luptă şi de sparring.

D: Există luptă la sol în Ving Tsun?
PB: Nu, deoarece afară este prea periculos să te afli jos...

D: Sifu, aş vrea să-mi spuneţi succint despre unele tehnici din Ving Tsun, cam ce reprezintă ele în luptă: Tan Sau.
PB: Antrenarea loviturii.
D: Pak Sau.
PB: Deschiderea căii pentru lovitură.
D: Fook Sau.
PB: Antrenarea loviturii.
D: Bong Sau.
PB: Deschiderea căii pentru lovitură.
D: Kwan Sau.
PB: Deschiderea şi antrenarea loviturii.
D: Poon Sau.
PB: Schimbul de forţă.
D: Lap Sau.
PB: Deschiderea căii pentru lovitură.
D: Jut Sau.
PB: Deschiderea căii pentru lovitură.
D: Fak Sau.
PB: Lovitură.
D: Jum Sau.
PB: Antrenarea loviturii.
D: Yee Gee Kim Yum Ma.
PB: Antrenarea poziţiei care ajută picioarele şi şoldurile să execute o lovitură corectă.
D: Ce credeţi Dvs despre viitorul Ving Tsun-ului lui Wong Shun Leung?
PB: Sper să ţinem persoanele stupide şi proaste în afara sistemului!
D: Vă mulţumesc pentru oportunitatea acestui interviu.

sursa imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu